Navigáció
Elérhetőségek

Lelkészi hivatal:
Cím: Hajdúszoboszló
Kálvin tér 9.
Telefon:52/361-243
szoboszlorefegy
@freemail.hu

Hivatalos órák:
Hétfőtöl-péntekig
naponta
8-12 óra között.
Templomi nyitva tartás:
Márc.15-szept.30.:
10.00-12.00 óráig,
illetve
15.00-17.00 óráig.

Gyülekezeti terem:
Rákóczi u. 1.
Anna otthon:
Dózsa Gy. u. 11.

Megtalálhaóak vagyunk újra az IWIW-en
A program letölthető a letöltéseink közűl is
Megtalálhatóak vagyunk
internet telefonon is
hajduszoboszloi.
ref.egyhaz

Megtekintés
Az oldal megtekintéséhez 1024x768-as vagy magasabb felbontás ajánlott! Valamint Flash lejátszó, amelyet ITT letölthet Internet Explorerhez.
Online rádióBemutató
A templom története
Untitled Document

A település jellege, a műemlék helye

 

A 24.000 lakosú Hajdúszoboszló az Alföld északkeleti részén található, Budapesttől 200 km-re, keleti irányban, Debrecentől 20 km-re délnyugatra. Határában három tájegység érintkezik egymással: északkeletről a Hajdúhát, északnyugatról a Hortobágy és délről a Nagy-Sárrét, illetve a Berettyó vidéke. A határ a híres „magyar puszta” felé kissé lejt, a tengerszint feletti magassága 100-110 méter. A vidék kincse, a jó mezőgazdasági termőterületeken, a gyógyvízen és a gázmezőkön kívül, a bőséges napfény. Éves átlagban a napfényes órák száma eléri, olykor meg is haladja a 2000 órát.

Különféle történeti adatokból, részben szórvány leletekből tudjuk, hogy az Alföldnek ez a része a népvándorlás korában is lakott terület volt. Szoboszló első írásos említése 1075-ből származik, amikor I.Géza király az újonnan alapítandó garamszentbenedeki apátságnak adományozta Szoboszló-vásár királyi vámjának felét. Bocskai István erdélyi fejedelem 1606. szeptember 2-án kelt címeres adománylevelével 700 lovas hajdúnak adott otthont a krími tatárok által teljesen elpusztított Szoboszló helyén. A település szláv eredetű neve a Hajdú előtaggal kiegészülve a XIX. században terjedt el.

Az „áldott gyógyvízből” következik, hogy a város igazi, nagy jövővel kecsegtető születésnapjának 1925. október 26-át tekinthetjük. A csodaforrás híre országhatáron belülről és országhatáron kívülről is mágnesként vonzzák a gyógyulni akarókat. Az elmúlt évtizedek alatt a város igazi fürdőváros lett.

A város lakossága és vezetősége büszke múltjára. Történelmének minden kis emlékét igyekszik megmenteni, megóvni, múzeumokban megőrizni. A városban az egyetlen eredeti műemlék épület a református templom.

 

A hajdúszoboszlói református templom története

  A templom XV. századi alapítású, hajdan négy sarokbástyás, fallal bővített épület volt. Átépítésére először 1711-17 között került sor barokk stílusban, egyhajósan. Az 1811-29 közti átépítés során háromhajóssá bővítették, támpillérekkel erősítették. Azzal, hogy a régi toronyból csak órapárkányos része maradt barokk, s hegyes toronysisakot képeztek, a klasszicista elemek váltak uralkodóvá az egész épületen. A lakosság pénz és terményadománya segítette 1828/29-ben a toronyépítést. 1829-ben avatták fel az új templomot. 1878-ban lebontották a kerítését, ugyanakkor nyugati ajtaját megújíttatták. E többszörösen átépített templom észak-déli irányú, háromhajós. Hossza: 36 m, szélessége: 25 m, magassága 11 m, a torony magassága: 51 m. Homlokzata előtt hegyes sisakos, órapárkányos torony, előtte rézsút álló támpillérek. Szentélye a nyolcszög három oldalával záródik, szintén támpilléres. A toronysisakon az 1829-es évszám felírva, a forgón az 1940-es szám kivágva található. A torony keleti oldalán, kis timpanonos kiképzésben színes Bocskai címer látható.

A templom belseje egyszerűségében emelkedett. Háromhajós felülete hófehérre meszelt. A boltíves falakhoz illő pácolt, fényezett, puhafa karzat található, melynek nyugati részében van az orgonaasztal, melyen az 1906. évszám olvasható. Orgonája 20 regiszteres, sípjai felett copf díszű faborítás. A padok, a karzathoz hasonlóan, mértéktartóan díszítettek. Legszebb a szószék mögötti un. Mózes-szék, rajta 1816-os évszám és tojásdad alakú csillag és virágdíszes copf ornamentika. A szószék 1814-ben készült. A barna pácolt diófaszószék alsó részét a sarkokon fekete és részben aranyozott féloszlopok díszítik. Legfelül zárásként égő lángcsóva alakú díszítmény van. A könyöklő hímzett terítővel díszített, elől a hajdú-címer látható. A vörösmárvány úrasztal nemesen egyszerű, lábainál szőlőfürt és kalász alakú jelkép van kivésve. Az ezt körülvevő fafaragásos korlát esztergályozott oszlopokon áll. A keresztelőmedence is vörösmárvány. A templombelső egésze –igazodva a külsőhöz- klasszicista ízlésű. A templom 1811/18 közötti átépítése, bővítése nagyarányú volt, hiszen a külső nagyobbításával az interieur szépítése, a régi, valószínűleg szegényes bútorzat kicserélése is együtt járt. A XIX. század folyamán rangos helyi családok adományai segítették a templomi bútorzat kiegészülését.

Úrasztali felszerelései közül a XVII.-XVIII. századi ötvös és textilanyag kiemelkedő, több, évszázados darabbal.

 

A város legértékesebb műemlék együttese, a református templom és a hozzá tartozó erődfal.

Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Mai névnapos
Ma 2018. February 21. Wednesday,
Eleonóra napja van.
Holnap Gerzson napja lesz.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

2012. November 25.
A 2012-es rátkai szüret megtekinthető a videók menüpont alatt.

2010. June 09.
Most már elérhető az 50 éve konfirmáltak képei. http://www.szobos.
..ndex8.html

2010. May 05.
Talán délelöttönként Skype-on (hajduszoboszloi.r
ef.egyhaz)

2010. May 05.
Takács Tamás lelkész úrral szeretnák interaktív chat-elést folytatni. Tudna valaki segíteni? M. István
Időjárás
Animált felhőkép

Felhőkép

Hőtérkép

Hőtérkép

Security System 1.8.6 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Statisztikák
IP

Locations of visitors to this page