Navigáció
Elérhetőségek

Lelkészi hivatal:
Cím: Hajdúszoboszló
Kálvin tér 9.
Telefon:52/361-243
szoboszlorefegy
@freemail.hu

Hivatalos órák:
Hétfőtöl-péntekig
naponta
8-12 óra között.
Templomi nyitva tartás:
Márc.15-szept.30.:
10.00-12.00 óráig,
illetve
15.00-17.00 óráig.

Gyülekezeti terem:
Rákóczi u. 1.
Anna otthon:
Dózsa Gy. u. 11.

Megtalálhaóak vagyunk újra az IWIW-en
A program letölthető a letöltéseink közűl is
Megtalálhatóak vagyunk
internet telefonon is
hajduszoboszloi.
ref.egyhaz

Megtekintés
Az oldal megtekintéséhez 1024x768-as vagy magasabb felbontás ajánlott! Valamint Flash lejátszó, amelyet ITT letölthet Internet Explorerhez.
Online rádióBemutató
Keresztelés
Untitled Document

 A KERESZTELÉS

A keresztség a külső jele, a Krisztushoz való csatlakozásnak. Ebben Krisztus Urunk parancsa vált valóra, hiszen mennybemenetele előtt ezt mondta a tanítványoknak:
„Tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében” (Máté 28: 18-20)
A Feltámadott Úr rendelése szerint azóta is az egyház egyik sákramentuma(= szentsége) a keresztség.

 Mi tesz egy cselekményt sákramentummá, vagyis szentséggé?
A sákramentum hűségesküt jelentett eredetileg. Egy cselekményt három dolog tesz sákramentummá.

 1. Először is, hogy Jézus Krisztus rendelje el. Az imént elhangzott igevers, (a Máté 28:18-20), ez az elrendelés, hiszen azt Jézus Krisztus parancsolta. Ezért a keresztelés alkalmával mindig felolvassuk ezt az Igét.
 2. Másodszor, hogy legyen külső, látható jegy, amely kiábrázolja a hitet. Ez a keresztségben a tiszta víz. A víz Jézus Krisztus váltsághalálát ábrázolja ki. Ahogy a víz megtisztítja testünket a szennytől, úgy törli el Jézus vére a lélek szennyét, a bűneinket.
 3. Harmadszor, az örökélet ígérete kell, hogy fűződjék a szent cselekményhez. Ez a keresztségben az az ige, ami szintén olvasható a Bibliában: „Aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül” (Márk 16:16).

A keresztség jelentősége
Már régen is érezték az emberek, hogy a víz, a külső tisztálkodás nem segít a bűnön. Tisztává csak Jézus Krisztus kihullt vére tehet, aki meghalt a keresztfán azért, hogy megbocsássa a mi bűneinket, és ezzel örök életet szerezzen nekünk. Ezt a szent vért jelképezi a keresztvíz.

 

 A keresztelés egy életre szóló program!
Mindenki azt hiszi, hogy a keresztség egy 10-15 perces szertartás. A valóság az, hogy az egy életre szóló vállalkozás. Igen, mert életünk végéig harcolnunk kell a régi énünkkel, és érvényesülésre kell segíteni az új énünket, az új embert.
Ahogyan sokszor a jószág bőrébe tüzes vassal beleégetik a gazda monogramját és így az eltévedt juhról is tudják, hogy kinek a tulajdona. Ehhez hasonló az, hogy a keresztségben Isten vízzel ír egy láthatatlan jegyet a homlokunkra. Emberek ugyan nem látják, de Ő, a Jó Pásztor látja. Isten népét így a keresztség köti össze.

 A kereszteléskor feltett kérdések

  1. Akarjátok-e, hogy ez a kisded az Atya-, Fiú- és a Szentlélek Isten szövetségébe, a keresztyén anyaszentegyházba, a szent keresztség által befogadtassék?
  2. Ígéritek-e, hogy e kisdedet mostantól fogva úgy nevelitek és neveltetitek, hogy az Atya-, a Fiú- és a Szentlélek Istenbe vetett hitéről majd ő maga önként tegyen vallást a gyülekezet előtt?

 

1a) A keresztelés alkalmával tehát Istennek szenteljük, ajánljuk gyermekünk életét. Ez azt jelenti, hogy már nem csak én, hanem Isten is vigyáz majd rá. Akkor is vigyáz rá, ha majd beteg lesz és a szülő nem tud már segíteni, ha el kell engedni a gyermeket és a szülő nem tud vigyázni rá.
1b)  A keresztelés által tagjává is válik a gyermek, Isten egyházának, a hajdúszoboszlói református gyülekezetnek. Ez csak akkor lehetséges, ha a szülő és keresztszülő is tagok. Akkor tagja valaki a gyülekezetnek, ha benne van az egyházi nyilvántartásban. Nyilvántartásba pedig úgy kerül bele az ember, ha eljár a templomba, és ha fizeti az egyházadót. 
2a)  A keresztapa és/vagy keresztanya tiszte elsősorban nem az, hogy legyen kivel koccintani a gyermek egészségére, vagy hogy legyen, aki csörgőt, ékszert vagy más ajándékot vásárol majd neki. Hanem az, hogy segít a gyermek hitben való nevelésében. Vagyis beszél neki Istenről, megtanítja imádkozni: Miatyánk.
2b) Ebben segít a gyülekezet is azzal, hogy lehetővé teszi a gyermekistentiszteletet, mely a vasárnapi istentisztelettel egy időben van, és a hittanórákat az iskolákban és óvodákban. A keresztelést a konfirmáció teszi teljessé.  Konfirmáció alkalmával az öntudatossá váló gyermek már tudatosan maga vallja meg azt a hitet, amit szülei, keresztszülei tettek helyette keresztelésekor. Addig a napig azonban a keresztszülő és a szülő felelős a gyermek hitbeli életéért, melyet Isten majd számon kér tőlük. Mint lelkipásztor azért imádkozom, hogy Isten adjon hitet, bölcsességet a szülőknek fogadalmuk teljesítésében.
A keresztelési szertartás

 1.  A keresztelésre készülő ének alatt a keresztelendő személy, szülők és keresztszülők, az Úr Asztalával szemben kiállnak. Majd az ének után a lelkipásztor fohászt mond.

 1. A lelkipásztor felolvassa a keresztség szereztetési Igéjét: (Máté 28:18-20), és esetleg egy másik igeverset, mint a prédikáció alapigéjét.
 2. Rövid igehirdetés a keresztségről, és annak felelősségéről.
 3. Fogadalomtétel. A lelkipásztor két kérdést tesz fel a szülőknek és keresztszülőknek, melyre ők hangos szóval válaszolnak. A kérdések a következők:
  1. Akarjátok-e, hogy ez a kisded az Atya-, Fiú- és a Szentlélek Isten szövetségébe, a keresztyén anyaszentegyházba, a szent keresztség által befogadtassék?
  2. Ígéritek-e, hogy e kisdedet mostantól fogva úgy nevelitek és neveltetitek, hogy az Atya-, a Fiú- és a Szentlélek Istenbe vetett hitéről majd ő maga önként tegyen vallást a gyülekezet előtt?
 1. Apostoli Hitvallás közös, hangos szóval való elmondása a gyülekezettel.
 2. Imádság. A gyermekért, szülőkért, keresztszülőkért imádkozik a lelkipásztor, melyet a szülők, keresztszülők és a gyülekezet halkan, magában vele mondanak.
 3. A keresztség kiszolgáltatása. A keresztszülő – ha lehet – ölbe fektetve fogja a gyermeket, az anyuka pedig leveszi a gyermek fejéről a kendőt, vagy sapkát.  A lelkipásztor pedig odamegy hozzá a keresztelőedénnyel, és megkérdezi a keresztszülőktől a gyermek nevét. Majd a gyermek fejére önti a szent vizet, mialatt ezt mondja: X, keresztellek én téged az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében.
 4. A gyermek megáldása.

Majd a szülők és keresztszülők helyükre ülnek a gyermekkel.

Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Mai névnapos
Ma 2018. February 21. Wednesday,
Eleonóra napja van.
Holnap Gerzson napja lesz.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

2012. November 25.
A 2012-es rátkai szüret megtekinthető a videók menüpont alatt.

2010. June 09.
Most már elérhető az 50 éve konfirmáltak képei. http://www.szobos.
..ndex8.html

2010. May 05.
Talán délelöttönként Skype-on (hajduszoboszloi.r
ef.egyhaz)

2010. May 05.
Takács Tamás lelkész úrral szeretnák interaktív chat-elést folytatni. Tudna valaki segíteni? M. István
Időjárás
Animált felhőkép

Felhőkép

Hőtérkép

Hőtérkép

Security System 1.8.6 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Statisztikák
IP

Locations of visitors to this page